ÖLÄNDSK MATKULTUR SEDAN 1741

Att hitta sitt ursprung, det vill vi väl alla men att hitta historien kring vår kroppkaka är inte lätt. Att man har ätit denna runda omstridda boll sedan urminnes tider, det råder det dock inget tvivel om. Fast vem som var först med detta recept med en lagom potatisbaserad deg som innehöll inbakat fläsk och lök, det har man fortfarande inte med säkerhet kunnat säkerställa. Sedan lång tid tillbaka finns det även många varianter där många är väldigt lokala där Blekingekroppkakan är mer grå än den vanliga kroppkakan och där potatisen oftast är råriven och där mängden mjöl är mindre än vanligt. I Blekinge väljer man också att använda sjöfågel eller ål som fyllning istället för sitt tärnade fläsk. Andra alternativ är Smålandskroppkakan och där ligger styrkan i att man har betydligt mycket mer kokt potatis i degen.

 

En sak som däremot är säker är att de godaste kroppkakorna, de tillverkas och äts på Öland. Den Öländska kroppkakan är kungen bland kroppkakorna. Gjorda på råriven potatis, fyllda med rimmat fläsk och som sedan kokats i vattnet och som sedan serveras och äts med lingonsylt, smör & grädde. Oavsett ursprung eller storlek så är den öländska kroppkakan en delikatess som vi på Arontorps Kroppkakor & Mat serverar dagligen.